Wijzigen achternaam na scheiding?

Wijzigen achternaam na scheiding?

Indien u gaat trouwen (of een geregistreerd partnerschap aangaat), kunt u na de huwelijksvoltrekking de achternaam van uw partner aannemen. Voordat u trouwt, krijgt u van de ambtenaar van de burgerlijke stand een formulier waarop u moet aangeven hoe u na de scheiding wilt heten. U kunt uw achternaam dus wijzigen. In Nederland kunt u kiezen uit de volgende vier opties:

(In dit voorbeeld trouwen de heer Jansen en mevrouw Pietersen)

  1. U neemt de achternaam van uw partner over → mevrouw Pietersen heet tijdens het huwelijk mevrouw Jansen
  2. U neemt de achternaam van uw partner over, maar houdt daarnaast uw eigen achternaam → mevrouw Pietersen, noemt zich voortaan mevrouw Jansen-Pietersen
  3. U neemt de achternaam van uw partner over, maar uw eigen naam blijft vooraan staan → mevrouw Pietersen, wordt dan mevrouw Pietersen-Jansen
  4. U houdt alleen uw eigen naam en neemt de de getrouwde naam niet over → mevrouw Pietersen, blijft mevrouw Pietersen

Voornaamswijziging

Registratie nieuwe achternaam

Zodra u getrouwd bent, mag u de achternaam van uw partner gebruiken. Het gaat hierbij om dagelijks gebruik. Uw eigen officiële achternaam, zoals deze staat geregistreerd op geboorteakte, wijzigt niet. Uw naamskeuze wordt wel – net als de huwelijksvoltrekking – geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP) geregistreerd. Via het BRP wordt uw naamskeuze doorgegeven aan andere overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Indien u tijdens het huwelijk spijt heeft van uw naamskeuze, kunt u dat laten wijzigen. Hiervoor hoeft u geen verzoek in te dienen of procedures te doorlopen. Wel moet u de wijziging doorgeven aan uw gemeente.

Op officiële documenten, zoals uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs, blijft uw eigen achternaam wel staan. U kunt echter bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart aan uw gemeente vragen, ook de achternaam van uw partner in uw paspoort of op uw identiteitskaart te vermelden. Deze komt onder uw eigen naam te staan.

Naamkeuze kinderen

Uw kinderen kunnen geen samengestelde achternaam krijgen. Voor uw kinderen kunt u alleen kiezen voor de achternaam van vader of van moeder. De achternaam die u voor uw eerste kind kiest, geldt ook voor de andere kinderen die uit uw relatie worden geboren. Kinderen met dezelfde ouders kunnen dus geen verschillende achternamen krijgen.

Meer over gezag kinderen

Wijzigen achternaam na scheiding?

Voor gescheiden personen gelden dezelfde regels als voor gehuwden. Indien u na de scheiding de achternaam van uw partner wilt blijven voeren, mag dat. Op grond van de wet heeft u het recht ook na de scheiding de achternaam van uw ex-partner te blijven voeren. Uw ex-partner kan u niet verplichten uw getrouwde naam niet langer te voeren. Indien mevrouw Pietersen na de scheiding graag door het leven wil blijven gaan als mevrouw Jansen, is dat dus wettelijk toegestaan. Ook als de heer Jansen dat niet prettig vindt en zou trouwen met een ‘nieuwe’ mevrouw Jansen. Indien mevrouw Pietersen opnieuw in het huwelijk treedt, komt haar recht de achternaam van haar ex-echtgenoot te gebruiken te vervallen. In dat geval mag mevrouw Pietersen niet langer de naam Jansen gebruiken.

Meer over scheiding

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Of wilt u een kennismakingsgesprek inplannen met één van onze mediators of advocaten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Kosten advocaat  Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen