Checklist scheiden: wie informeren over scheiding?

Checklist scheiden: wie informeren over scheiding?

U heeft besloten te gaan scheiden en u heeft een mediator of advocaat ingeschakeld om uw scheiding te regelen. Om uw advocaat of mediator uw scheiding goed te laten regelen, moet u veel papieren aanleveren. Maar wat doet uw advocaat of mediator met al die papieren? Geeft hij//zij de scheiding ook aan instanties door of moet u dat zelf doen? Bekijk hieronder de checklist scheiden.

Uw advocaat of mediator zal alle papieren die hij/zij van u heeft gekregen, gebruiken om u te adviseren over de financiële gevolgen van uw scheiding. Hierbij kunt u denken aan de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden, alimentatieberekening maken, verdeling van de gemeenschappelijke goederen en schulden.

Meer over scheiding Welke papieren heeft advocaat of mediator nodig?

Wie informeren tijdens de scheiding?

Moet ik instanties tijdens de scheiding op de hoogte stellen? Dit is een veel voorkomende vraag die onze cliënten stellen. Het antwoord is, nee. Dat bent u niet verplicht. U heeft geen meldplicht naar instanties of derden. Zolang u nog niet officieel bent geschieden, doen instanties niets met de scheidingsmelding en hoeven zij dat niet te weten.

U bent ook niet verplicht uw directe omgeving te informeren. Of en wanneer u uw familie, vrienden, kennissen en/of collega’s op de hoogte stelt van de relatiebreuk, beslist u zelf. Wel is het raadzaam met uw partner af te spreken wanneer u uw naasten informeert, zodat u de boodschap tegelijkertijd deelt en anderen dit niet via via vernemen. Indien u door uw scheiding minder goed kunt functioneren op uw werk, is het raadzaam uw leidinggevende in vertrouwen te nemen. Uw werkgever kan dan rekening houden met uw privé-situatie. Ook kan het helpen hierover in vertrouwen met uw huisarts of maatschappelijk werk te spreken. Indien uw kind op de hoogte is van de scheiding, kunt u school of de mentor van uw kind benaderen. Voor uw kind kan het ook prettig zijn een vertrouwenspersoon in de buurt te hebben.

Afspraak in de avonduren?

Wie informeren na de scheiding?

U bent officieel gescheiden, zodra uw scheiding door de gemeente wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Uw advocaat of mediator geeft uw scheiding door aan de gemeente. Dat hoeft u niet zelf te doen. Zodra de gemeente uw scheiding heeft geregistreerd, worden alle overheidsinstanties automatisch geïnformeerd. U hoeft ook geen nieuw ID-kaart of rijbewijs aan te vragen. Dat document blijft geldig, ook indien uw getrouwde naam daar nog op staat. Indien u er last van heeft dat uw getrouwde naam op uw identiteitspapieren staat, kunt u uiteraard wel een nieuwe aanvragen. Wel moet u binnen twee jaar na uw scheiding uw pensioenmaatschappij berichten of uw ouderdomspensioen moet worden verdeeld. Vaak helpt uw advocaat of mediator u hierbij.

Achternaam wijzigen na scheiding?

Checklist: wie u moet informeren?

Er zijn wel een aantal instanties die u zelf moet berichten dat u bent gescheiden. Wat moet u zelf regelen? Hieronder een overzicht van een aantal praktische zaken waar u aan moet denken:

  • Splitsen ziektekostenverzekering. Bij wie zijn de kinderen verzekerd?
  • Afsluiten eigen aansprakelijkheidsverzekering
  • Soms moet het eigendomsbewijs van auto worden overgeschreven
  • Kijk de verzekeringen na op rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, inboedelverzekering; is ieder na de scheiding voldoende verzekerd?
  • Moet de uitvaartverzekering worden gesplitst? Bij wie zijn de kinderen verzekerd?
  • Nakijken of u na de scheiding in aanmerking komt voor zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget
  • Tenaamstelling bankrekening wijzigen?
  • Moet uw testament worden gewijzigd?
  • Afspraken met hypotheekverstrekker en notaris voor verdeling echtelijke woning

Uiteraard zal uw advocaat of mediator u hier ook aan helpen herinneren en u – daar waar nodig –  begeleiden.

Advocaat of mediator?

Vrijblijvend contact

Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators heeft de benodigde kennis en ervaring in huis om u bij te staan in uw echtscheidingsprocedure. U kunt bij ons ook terecht voor mediation (bemiddeling), waarbij u samen in onderling overleg onder begeleiding van een mediator tot afspraken komt.

Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen