Wat doet een mediator bij scheiding?

Wat doet een mediator bij scheiding?

Wat doet een mediator in een scheiding? Indien u en uw partner besluiten uit elkaar te gaan, dienen er diverse afspraken te worden gemaakt. De volgende vragen moeten vaak worden beantwoord:

  • Wie blijft er in het huis wonen?
  • Moet het huis worden verkocht?
  • Wie betaalt de vaste lasten?
  • Hoe hoog zal de alimentatie zijn?
  • Hoe moeten we een ouderschapsplan opstellen?
  • Wat zijn de kosten van de scheiding?

Mediator als onafhankelijke derde bij een scheiding

Er zijn verschillende manieren waarop deze vragen kunnen worden beantwoord. Sommige ex-partners slagen er in samen aan de keukentafel, zonder begeleiding, goede afspraken te maken. Anderen kunnen niet meer met elkaar praten. Zij gaan ieder naar een eigen scheidingsadvocaat om hun ‘recht’ te halen. Een tussenoplossing is om samen onder begeleiding van een onafhankelijke derde, de mediator, afspraken te maken over de gevolgen van de beëindiging van de relatie.

Mediator als gespreksleider

Een mediator treedt als een soort gespreksleider op. Een andere (Nederlandse) benaming voor een mediator is ook wel bemiddelaar. Het is een ervaren en deskundige derde die ex-partners begeleidt in het proces tot het uit elkaar gaan; financieel, maar – indien nodig – ook emotioneel. Een scheiding wordt vergeleken met een rouwproces. Het brengt vaak heftige emoties teweeg. Door alle emoties is het niet altijd makkelijk een goed gesprek met elkaar te hebben. Het verdriet, het verleden en verwijten staan vaak tussen ex-partners in. Hierdoor lijkt een oplossing ver weg. Zonder de aanwezigheid van een derde is het moeilijk een goed gesprek met elkaar te hebben. Maar zonder een gesprek kunnen er ook geen afspraken worden gemaakt. De scheidingsmediator luistert als onafhankelijke derde naar de verhalen van de ex-partners. Een mediator bij scheiding is opgeleid om partijen weer on speaking terms te krijgen, het gesprek open te houden en de weg vrij te maken om tot afspraken te komen. Hiervoor zijn gemiddeld vier mediation gesprekken nodig.

Mediator als juridisch adviseur bij echtscheiding

De mediators bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators zijn werkzaam als advocaat en mediator. Onze mediators zijn dus ook juridisch adviseurs. U wordt allebei van de juiste juridische informatie en adviezen voorzien. De mediator legt u uit wat de wettelijke regels en uitgangspunten zijn bij een echtscheiding. Hierbij kunt u denken aan de verdeling van de gemeenschap van goederen of afwikkeling van huwelijkse voorwaarden. Maar ook aan een alimentatieberekening en het opstellen van een ouderschapsplan. Door de juiste begeleiding en goed juridisch advies kan u een vechtscheiding voorkomen.

Maak kennis met onze mediators

Mediator regelt uw scheiding van A tot Z

Een ander voordeel van het feit dat onze mediators tevens advocaat zijn, is dat zij ook de bevoegdheid hebben de rechtbank te vragen de echtscheiding uit te spreken. Ook kunnen zij de echtscheiding laten inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Indien u niet bent getrouwd, is het mogelijk de afspraken door de rechtbank te laten bekrachtigen. Hiermee worden bijvoorbeeld de alimentatieaanspraken veiliggesteld.

Stappenplan voor (echt)scheiding

Mediator en specialist

Op internet bieden veel personen en organisaties zich aan als mediator bij scheiding. Mediator is (nog) geen beschermd of erkend beroep. Dat betekent dat ieder persoon in Nederland zich mediator mag noemen. Hiervoor is geen opleiding vereist. Bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators bent u er zeker van dat u wordt begeleid door een goed opgeleide scheidingsmediator die is aangesloten bij de Vereniging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) en/of bij de Nederlandse Mediationfederatie (MfN). Bij ons is niet alleen de ervaring, maar ook de juiste kennis in huis voor een goede begeleiding. Wij werken met een erkende mediationovereenkomst van de vFAS en u krijgt van ieder gesprek een verslag. Doordat wij tevens werkzaam zijn als advocaat, kunt u tijdens de begeleiding rekenen op gedegen juridisch advies. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst (zoals een convenant en/of ouderschapsplan). Tevens kunnen wij ervoor zorgen dat de overeenkomst wordt goedgekeurd door de rechtbank.

Lees meer over de mediation mogelijkheden

Kosten mediator bij scheiding

De kosten van de begeleiding door een mediator bij scheiding zijn lager dan de kosten van een advocaat bij scheiding. Op onze website staat overzichtelijk uitgewerkt met welke kosten u rekening dient te houden. Tevens bieden wij vaste prijsafspraken aan. Door de vaste prijs heeft u meer zicht op de totale kosten van de mediation.

Tarieven mediator bij scheiding

Meer informatie over mediation bij scheiding

Heeft u na het lezen van dit blog nog vragen over mediation bij scheiding? Wilt u meer weten over mediation of wilt u een gesprek inplannen met één van onze mediators? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen