Fiscale voordelen/ nadelen alimentatie. Hoe zit dat?

Fiscale voordelen/ nadelen alimentatie. Hoe zit dat?

Regelmatig krijgt ons kantoor de vraag wat de fiscale gevolgen zijn van het betalen en ontvangen van kinderalimentatie en partneralimentatie. Bijna iedereen weet dat er fiscale voor- en nadelen zijn verbonden aan het betalen van alimentatie, maar hoe zit dat nu eigenlijk?

Kinderalimentatie

Er zit zowel voor de ontvanger als de betaler een groot verschil tussen kinder- en partneralimentatie. Op de eerste plaats de kinderalimentatie. Per 1 januari 2015 is het fiscaal voordeel bij kinderalimentatie vervallen. Aan het betalen of ontvangen van kinderalimentatie zitten dus geen fiscale voordelen.

Partneralimentatie; voordelen betaler

Aan partneralimentatie zitten zowel voor de ontvanger als voor de betaler fiscale gevolgen. De partneralimentatie die door alimentatieplichtige wordt betaald, kan in mindering worden gebracht op het belastbaar inkomen. Dat heeft tot gevolg dat de betaalde partneralimentatie fiscaal aftrekbaar is in de belastingschijf waarin de alimentatiegerechtigde valt. Hoe hoger de belastingschijf, hoe meer de alimentatieplichtige van de belastingdienst terug kan ontvangen. Dit is vergelijkbaar met de fiscale aftrek van hypotheekrente. Ook deze teruggave is afhankelijk gesteld van de belastingschijf van de betaler.

Het ontvangen van partneralimentatie is vaak minder voordelig. Ontvangen partneralimentatie wordt door de belastingdienst gelijk gesteld aan het vergaren van inkomen. De alimentatiegerechtigde ontvangt een bruto-bedrag en dient hierover belasting te betalen. Indien partneralimentatie wordt overeengekomen, dient daarom altijd rekening te worden gehouden met de belasting die de alimentatieplichtige hierover terug zal ontvangen en het bedrag dat de alimentatiegerechtigde vervolgens dient af te dragen. Doordat de partneralimentatie voor de gerechtigde als inkomen wordt aangemerkt, kan het ontvangen van partneralimentatie nog meer fiscale gevolgen hebben, denk hierbij aan de hoogte van het kindgebonden budget, zorg- en huurtoeslag en andere heffingskortingen. Deze toeslagen zijn immers afhankelijk gesteld van het inkomen. Bij het vaststellen van de partneralimentatie dienen deze gevolgen te worden meegewogen. Indien een alimentatiegerechtigde een nieuwe hypotheek wil aangaan, kan de ontvangen partneralimentatie een voordeel met zich meebrengen. De alimentatie wordt als inkomen gezien en wordt dus ook als zodanig in de hypotheekberekening betrokken.

Juridische hulp bij alimentatiekwesties

Als u juridische hulp of advies nodig heeft in een alimentatiekwestie kunt u een beroep doen op ons kantoor. Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators heeft de benodigde kennis en ervaring in huis om u bij te kunnen staan. Tijdens kantooruren kunt u bellen naar het nummer: 076-20 300 10.

’s Avonds en in het weekend kunt u ons bereiken door een email te sturen naar e.vannuenen@v-advocaten.nl (ook buiten kantoortijden wordt de email regelmatig gecontroleerd) of vul het contactformulier in op onze website.

Contact opnemen

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen