Hoe kan ik mijn alimentatie laten berekenen?

Hoe kan ik mijn alimentatie laten berekenen?

Hoe kunt u uw alimentatie laten berekenen? Alimentatie kan door partijen in onderling overleg worden vastgesteld of door de rechtbank worden opgelegd. In het eerste geval spreken partijen onder begeleiding van een mediator een alimentatiebedrag af en de afspraak wordt vastgelegd in een overeenkomst. Indien partijen het niet eens kunnen worden over de hoogte van de alimentatie kan de rechter een beslissing nemen over de hoogte van de alimentatie.

Advocaat of mediator?

Alimentatienormen

Indien de rechter moet oordelen over de hoogte van de alimentatie wordt het alimentatiebedrag berekend volgens de rekenmethode die door de Nederlandse Werkgroep Alimentatienormen is vastgesteld (ook wel Tremanormen genoemd). Dit betreft een rekenmethode die door alle rechters in Nederland wordt gebruikt. Gespecialiseerde advocaten en mediators (van de vFAS) zijn uiteraard ook bekend met deze rekenmethode. Indien partijen in onderling overleg de alimentatie willen vaststellen, ligt daar in de meeste gevallen ook een berekening aan ten grondslag. Als alimentatiebetaler of -ontvanger wil je immers wel weten wat je rechten zijn, voordat je een afspraak maakt over de hoogte van de alimentatie.

Hoeveel alimentatie u moet betalen of kan ontvangen, kunt u door de advocaten en mediators van Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators laten berekenen. Wij beschikken over een exclusief rekenprogramma waarmee wij de hoogte van de kinderalimentatie en/of partneralimentatie nauwkeurig voor u kunnen berekenen.

Onze advocaten en mediators

Benodigde gegevens kinderalimentatie

Voor het berekenen van de kinderalimentatie hebben we doorgaans alleen de recente loonstroken en de laatste jaaropgave nodig, alsmede belastingaangiften van het jaar waarin de ouders uit elkaar zijn gegaan. Indien er sprake is van een eigen onderneming zijn de jaarstukken van de laatste drie jaren nodig. Indien de kinderalimentatie in het verleden al een keer is vastgesteld, is de eerdere rechtelijke uitspraak, convenant of ouderschapsplan eveneens van belang.

Meer over kinderalimentatie

Benodigde gegevens partneralimentatie

Voor de berekening van partneralimentatie hebben we wat meer gegevens nodig. Niet alleen de inkomensgegevens zijn voor deze berekening van belang, maar ook de woonlasten, premie zorgverzekering, aflossing van schulden en andere bijzondere lasten moeten in de berekening worden betrokken. Daarnaast speelt voor het vaststellen van de partneralimentatie ook de behoefte van de alimentatieontvanger een cruciale rol. Hierbij is van belang wat de welstand tijdens het huwelijk was, de te verwachten kosten na de scheiding zullen zijn en wat de verdiencapaciteit van de alimentatiegerechtigde is. Op de persoon die aanspraak kan maken op partneralimentatie rust de verplichting om (op termijn) al het nodige te doen om in zijn/haar eigen levensonderhoud te gaan voorzien, door  een eigen inkomen te verwerven, dan wel meer te gaan werken. Met de (mogelijke) verdiencapaciteit dient in de berekening ook rekening te worden gehouden.

Meer over partneralimentatie

Wat zijn de kosten van een berekening?

Wilt u uw alimentatie door ons laten berekenen om te weten of die nog wel up-to-date is? Indien u inkomen uit arbeid in loondienst heeft, maken wij een herberekening en geven wij u ten aanzien daarvan advies, voor een vast bedrag van slechts € 250,00 (inclusief btw). Op basis van onze berekening en advies weet u wat uw mogelijkheden zijn om de alimentatie door de rechter te laten vaststellen. Indien u al alimentatie betaalt, kunt u op basis van onze berekening te weten komen of u in aanmerking komt voor de verlaging van de alimentatie. Indien u alimentatie ontvangt, kunt in inzage krijgen in de mogelijkheden om de alimentatie te laten verhogen. De berekening kan tevens worden gebruikt als uitgangspunt voor onderhandelingen over de hoogte van de alimentatie.

Indien u er niet in slaagt samen een afspraak te maken over de alimentatie of u de alimentatie meteen door de rechtbank wilt laten vaststellen, bieden wij voor de juridische bijstand in een procedure bij de rechtbank een vaste prijs. Uiteraard kunt u ook kiezen voor ons aantrekkelijke uurtarief.

Meer over tarieven

Indexering alimentatie

Jaarlijks dient de Kinderalimentatie en partneralimentatie te worden verhoogd met een door de overheid vastgesteld indexeringspercentage. De hoogte van het indexeringspercentage is afhankelijk van de economische ontwikkelingen en wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Wilt u de geïndexeerde alimentatie berekenen? Gebruik dan de speciale rekentool van Van Nuenen Verger en Vullings Advocaten | Mediators.

Naar indexeringstool

Vrijblijvend contact

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak maken met één van onze advocaten of mediators, neem dan gerust contact op. Wij helpen u graag verder

Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen