Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?

Hoe lang moet ik partneralimentatie betalen? Hoe lang heb ik recht op partneralimentatie? Deze twee vragen worden vaak aan mij gesteld door echtgenoten die gaan scheiden. Tot 1 januari 2020 was deze vraag vrij eenvoudig te beantwoorden. 12 jaar, tenzij een huwelijk korter heeft geduurd dan 5 jaar en kinderloos is gebleven. Vanaf 1 januari 2020 is de beantwoording van deze vraag moeilijker geworden.

Nieuwe duur partneralimentatie 5 jaar?

Voor alle scheidingen na 1 januari 2020 geldt het uitgangspunt dat u na de echtscheiding nog 5 jaar partneralimentatie moet betalen. Op deze hoofdregel bestaan echter verschillende uitzonderingen. Om er zeker van te zijn dat de duur van uw partneralimentatie wel 5 jaar is, dient u eerst een paar vragen te beantwoorden. De vragen die u moet beantwoorden, heb ik samengevat in een drietal overzichtelijke schema’s.

AOW-gerechtigde leeftijd is bereikt

De eerste vraag die moet worden beantwoord, is of de ontvanger van de partneralimentatie de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Indien het antwoord op deze vraag ‘ja’ is, dan moet u de vervolgvragen in onderstaand schema doorlopen om de duur van uw alimentatieverplichting vast te stellen.

Indien u dit schema in PDF wilt downloaden, klik dan op de volgende link

Schema PAL (AOW ja)

Huwelijk heeft langer dan 15 jaar geduurd

Indien de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt, moet u de vraag beantwoorden of uw huwelijk langer dan 15 jaar heeft geduurd. Zo ja, dan dient u de vragen in onderstaand schema te beantwoorden.

Indien u dit schema in PDF wilt downloaden, klik dan op de volgende link

Schema PAL (geen AOW langer dan 15 jaar)

Huwelijk heeft korter dan 15 jaar geduurd

Indien uw huwelijk korter heeft geduurd dan 15 jaar, dient u de laatste vragen in onderstaand schema te volgen. Ook hier moet u weer twee andere vragen beantwoorden: Heeft uw huwelijk langer of korter dan 10 jaar geduurd en heeft u nog een kind onder de 12 jaar?

Indien u dit schema in PDF wilt downloaden, klik dan op de volgende link

Schema PAL (geen AOW korter dan 15 jaar)

Nieuwe alimentatietermijn complex

De vraag ‘hoe lang moet ik partneralimentatie betalen?’ is dus niet in enkele zinnen te beantwoorden. Alleen als uw huwelijk korter dan 10 jaar heeft geduurd en uw kinderen ouder zijn dan 12 jaar, is het 5 jaar. De nieuwe regeling over de duur van partneralimentatie is dus niet makkelijker geworden. Door de nieuwe regeling samen te vatten in bovenstaande schema’s is voor u hopelijk wel eenvoudiger geworden om vast te stellen hoe lang u partneralimentatie moet betalen of hoe lang u recht heeft op partneralimentatie.

Meer over partneralimentatie  Meer over indexeren alimentatie

Nog vragen of advies nodig?

Heeft u nog vragen over de duur van uw partneralimentatie? Of heeft u advies of juridische bijstand nodig? Neem geheel vrijblijvend contact op met ons kantoor.

Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen