Mediation (thema 3): De financiële gevolgen van de scheiding

Mediation (thema 3): De financiële gevolgen van de scheiding

Een mediationtraject kan worden verdeeld in drie thema’s. Van een mediator mag u verwachten dat deze drie onderwerpen tijdens de diverse gesprekken worden besproken. Welke thema’s zijn dat?

In deze blog wordt stilgestaan bij het derde thema: Wat zijn de financiële gevolgen van een scheiding? Hoe wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld?

Wat is een echtscheidingsconvenant en wat kost het?

Cd voor jou, cd voor mij?

Wie recht heeft op de woning, inboedel, bankrekeningen, onderneming etc., is afhankelijk van de vraag of u bent getrouwd en hoe u bent getrouwd. Indien u niet bent getrouwd, dient het samenlevingscontract te worden geraadpleegd. Indien u wel bent gehuwd, zal de mediator nagaan of uw huwelijk in gemeenschap van goederen (voor of na 2018) is voltrokken, of dat u onder huwelijkse voorwaarden bent gehuwd. De wijze waarop u bent getrouwd, is bepalend voor de verdeling van de gemeenschappelijke tegoeden, schulden en goederen. Uw mediator zal u uitleggen wat op uw huwelijk van toepassing is en wat uw rechten en plichten zijn.

Nieuw huwelijksvermogensrecht (vanaf 2018) Geregistreerd partnerschap ontbinden?

Echtscheidingsconvenant

Zodra duidelijk is welk huwelijksvermogensregime van toepassing is, zal uw mediator u vragen diverse financiële documenten aan te leveren. Aan de hand van deze stukken zal uw mediator van ons kantoor voor u een overzicht maken waarop staat vermeld over welke onderwerpen u afspraken dient te maken en welke afspraken juridisch mogelijk zijn. Tevens zal in kaart worden gebracht of er mogelijke schenkingen en/of erfenissen zijn geweest en of u nog eventueel recht heeft op een vergoeding van de ander. Zodra uw vermogenspositie duidelijk is, kunt u onder begeleiding van de mediator afspraken maken over alle onderdelen. Indien nodig wordt een hypotheekverstrekker, makelaar, financieel adviseer of fiscalist geraadpleegd om alles goed in beeld te brengen. De afspraken die u maakt, worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Klik hier voor een voorbeeld formulier dat u van uw mediator ontvangt: Formulier benodigde gegevens

Alimentatie

Uiteraard komt ook de alimentatie in mediation ter sprake. De mediator zal ook voor de alimentatieberekening financiële gegevens van u dienen te ontvangen. Aan de hand van deze gegevens zal de mediator uw inkomenspositie tijdens het huwelijk uitrekenen en tevens uitrekenen wat uw inkomen na de scheiding zal zijn (inclusief de fiscale tegemoetkomingen, zoals kindgebonden budget). De gegevens worden verwerkt in een alimentatieberekening. U wordt door ons kantoor in het bezit gesteld van de berekening en een bijbehorende toelichting. Uiteraard wordt de berekening tijdens een mediationgesprek uitvoerig toegelicht. Zodra u overeenstemming heeft bereikt over de kinderalimentatie en/of de partneralimentatie worden die afspraken als sluitstuk verwerkt in het ouderschapsplan (kinderalimentatie) en het echtscheidingsconvenant.

Meer over alimentatie  Hoe kan ik mijn alimentatie laten berekenen?

Ouderschapsplan en convenant zijn getekend, en dan?

Zodra u volledige overeenstemming heeft bereikt over de gevolgen van uw scheiding, wordt het ouderschapsplan en het echtscheidingsconvenant getekend. Daarna zal uw mediator uw echtscheiding aanvragen bij de rechtbank. Hiervoor hoeft u niet naar de rechtbank. In mediation betreft dit een schriftelijke procedure. Zodra de echtscheiding is uitgesproken, volgt er nog een afrondend mediationgesprek, waarna de echtscheiding wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Wat kost mediation?

Meer informatie

vFASBij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators werken alleen maar vFAS-gespecialiseerde mediators. Dat betekent dat u bij ons zeker weet dat u op deskundige en onpartijdige wijze wordt begeleid en wordt voorzien van de juiste juridische adviezen. Het ouderschapsplan en/of echtscheidingsconvenant dat voor u wordt opgesteld, voldoet aan alle wettelijke vereisten. Uw dossier is bij ons in goede handen. Wilt u meer informatie over mediation of een kennismakingsgesprek met één van onze gespecialiseerde mediators. Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

 

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen