Stappenplan voor (echt)scheiding

Stappenplan voor (echt)scheiding

Bij een echtscheiding, ontbinding geregistreerd partnerschap of verbreking van een samenwoning (verder te noemen ‘scheiding’) komt veel kijken, zowel emotioneel als financieel. Wat moet u juist of wel niet doen in geval van een scheiding? Wat zijn de stappen die u kunt ondernemen? In dit artikel staat een stappenplan scheiding beschreven dat u hierbij kan helpen.

Stap 1: scheiden? Ja of nee

De keuze om te gaan scheiden is doorgaans afkomstig van één van de partners. In sommige gevallen is het een gezamenlijke beslissing. Het is altijd aan te bevelen hierover goed met elkaar te praten. Dit wordt ook wel de scheidingsmelding genoemd. Indien partners van elkaar weten waarom zij uit elkaar gaan, kan dat doorgaans veel pijn en ellende voorkomen. Het bevordert de acceptatie van de scheiding en leidt er veelal toe dat u samen onder begeleiding van één scheidingsmediator tot de echtscheiding kunt komen. Dat kan veel kosten en frustraties voorkomen.

Stap 2: advocaat of mediator?

Om de scheiding via een mediator te kunnen regelen, hoeft u niet meer ‘on speaking terms’ te zijn. Een mediator kan u immers helpen bij het hervatten van de communicatie. De enige voorwaarde om een mediator in te schakelen is dat u het samen eens bent over welke mediator u in de arm neemt. Indien dat niet lukt, kunt u niet samen een mediator opdracht geven en dient u ieder afzonderlijk een advocaat te benaderen.

Het kan ook zijn dat u geen goed gevoel heeft bij een gezamenlijke mediator en dat u graag eenzijdig advies en begeleiding wilt ontvangen. In dat geval dient u zich tot een advocaat te wenden.

Indien u ieder een eigen advocaat heeft, wil dat overigens niet zeggen dat er geen enkel overleg zal plaatsvinden en u in een ‘vechtscheiding’ belandt. Een gespecialiseerd familierechtadvocaat zal altijd eerst trachten in overleg te gaan met de andere advocaat en er zal doorgaans een bespreking tussen de partners onder begeleiding van de twee advocaten worden gepland (een zogeheten viergesprek). Dat is vergelijkbaar met een mediationgesprek, maar dan heeft u ieder uw eigen juridisch adviseur aan tafel zitten.

Wel of geen mediation

Stap 3: kostenplaatje

Scheiden kost geld. Tijdens het intakegesprek zal de advocaat of mediator met u doornemen welke kosten verbonden zijn aan het scheidingstraject. Indien u binnen bepaalde inkomens- en vermogensgrenzen valt, komt u wellicht in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp. In dat geval bent u alleen een eigen bijdrage verschuldigd. Voor meer informatie over gefinancierde rechtshulp kunt u de website http://www.rechtsbijstand.nl raadplegen.

Uurtarief

Niet iedere advocaat of mediator is bereid te werken op basis van gefinancierde rechtshulp. Hiermee dient u rekening te houden bij uw keuze voor een advocaat of mediator. Vaak staan de uurtarieven op de website vermeld en staat daarop vermeld of zaken op basis van gefinancierde rechtshulp in behandeling worden genomen.

Vaste prijs

Indien bij uw zoektocht naar een advocaat of mediator het uurtarief wilt vergelijken, dient u er rekening mee te houden dat veel kantoren op de website een uurtarief exclusief BTW vermelden. In dat geval dient u er rekening mee te houden dat het uurtarief nog verhoogd wordt met 21% btw en vaak 6 % kantoorkosten. Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators streeft transparantie in de kosten na en werkt met een uurtarief inclusief BTW. Bovendien worden er geen extra kantoorkosten gerekend en worden de kosten maandelijks achteraf in rekening gebracht. Tevens kunt u bij ons kiezen voor een vaste prijsafspraak.

Bij de afweging van de kosten moet u weten dat het altijd goedkoper is samen een mediator in te schakelen dan ieder een eigen advocaat. In geval van het uurtarief betaalt u immers samen één uurtarief en voor de gefinancierde rechtshulp gelden aanzienlijk lagere eigen bijdragen. Bij ons kunt u ook in geval van mediation kiezen voor een vaste prijsafspraak.

Kosten advocaat scheiding Kosten mediation scheiding

Stap 4: plannen van een intakegesprek

Indien u weet of u een advocaat of een mediator gaat inschakelen, dient u een afspraak te maken voor een intakegesprek. De meeste advocaten en mediators kunt u hiervoor zowel telefonisch als per e-mail benaderen. Bedenk voor u contact zoekt, wanneer u het gesprek wilt plannen. Overdag of liever in de avonduren? Niet alle advocaten en mediators werken buiten reguliere kantoortijden. Bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators is het wel mogelijk een afspraak in de avonduren te maken. Per e-mail kunt u enkele gewenste data en tijdstippen doorgeven. Telefonisch zal de advocaat of /mediator met u in de agenda kijken en meteen een afspraak inplannen.

Plan een afspraak in

Stap 5: het intakegesprek

Bedenk dat advocaten en mediators gewend zijn met emoties om te gaan. U hoeft zich niet bezwaard te voelen, indien u tijdens het gesprek emotioneel wordt. Dat is normaal. Een scheiding wordt vergeleken met een proces van rouwverwerking en dat kan ‘pijn’ doen. U moet zichzelf de tijd geven de scheiding te verwerken. Een advocaat of mediator kan u daarbij helpen.

Tijdens het intakegesprek dienen de algemene gegevens te worden genoteerd, uw identiteitsbewijs zal worden gekopieerd, de financiële kosten worden bevestigd en er wordt een inventarisatie gemaakt van wat er in uw situatie moet worden geregeld (gemeenschap van goederen/huwelijkse voorwaarden, wel/geen kinderen, koopwoning/huurwoning, kinder-/partneralimentatie, etc.) Na of tijdens het intakegesprek zal de advocaat of mediator u in het bezit stellen van een lijst van de financiële gegevens die u dient te verzamelen om de scheiding te kunnen regelen en alimentatieberekeningen te maken.

Stap 6: vervolg

Na het intakegesprek zal de advocaat of mediator inhoudelijk voor u aan het werk gaan. U dient de benodigde financiële gegevens binnen de afgesproken tijd aan te leveren, zodat de advocaat of mediator daarna de werkzaamheden voor u kan verrichten. Welke stappen daarna worden genomen, is voor iedere situatie anders. Uw advocaat of mediator begeleidt, adviseert en informeert u gedurende het gehele traject. Schroom niet tijdens uw eigen traject vragen te stellen en uw ideeën/wensen met uw advocaat of mediator te delen.

De werkzaamheden van de advocaat of mediator zijn afgerond zodra scheiding is voltooid en u geen juridische hulpvragen meer heeft.

Wanneer officieel gescheiden?

Op zoek naar een mediator of advocaat?

Gaat u scheiden? Wilt u uw geregistreerd partnerschap ontbinden? En bent u op zoek naar een mediator, dan wel een advocaat? Dan bent u bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators aan het juiste adres. Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators heeft de benodigde kennis en ervaring in huis om u als mediator of als advocaat bij te kunnen staan. Tijdens kantooruren kunt u bellen naar het nummer: 076-20 300 10. ’s Avonds en in het weekend kunt u ons bereiken door een e-mail te sturen naar info@v-advocaten.nl (ook buiten kantoortijden wordt de e-mail regelmatig gecontroleerd) of vul het contactformulier in.

Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen