Wel of geen mediation?

Wel of geen mediation?

Wel of geen mediation?

In een (echt)scheidingskwestie hebben echtgenoten/partners een keuzemogelijkheid: wel of geen mediation. In mijn praktijk zie ik veelvuldig dat het niet makkelijk is die keuze te maken. Waar doe je goed aan? Dat is uiteraard voor ieder stel anders en iedereen moet daarin een eigen afweging maken. Maar wat zijn nu de voordelen van mediation en wat zijn de gevolgen van deze keuze?

Stappenplan echtscheiding

Voordelen mediation

Eén van de grootste voordelen van mediation is dat je samen een regeling treft, waarin rekening wordt gehouden met alle belangen. Bij deze regeling hebben partijen een grote mate van vrijheid en is veel mogelijk. Waar rechters doorgaans alleen de mogelijkheid hebben om ten gunste van één van de partijen te beslissen, bestaat er in een mediationtraject een veel grotere bewegingsruimte. Partijen kunnen geven en nemen.

Daarnaast is een regeling die in mediation tot stand is gekomen doorgaans makkelijker te wijzigen: je bent er al eens samen uitgekomen, dus waarom in de toekomst niet ook?

Een ander voordeel is dat een mediationtraject doorgaans minder tijd in beslag neemt dan een procedure, waarbij twee advocaten en een rechter zijn betrokken. In een procedure ben je gebonden aan rechterlijke termijnen en processtukken. In een mediationtraject kun je de snelheid en het verloop van de echtscheiding helemaal zelf bepalen.

Tenslotte is mediation voordelig, gelet op het kostenaspect. Omdat een mediator voor twee partijen werkt, betaal je maar één keer het uurtarief, terwijl je bij inschakeling van ieder een eigen advocaat, minimaal het dubbele kwijt bent.

Wat doet een mediator bij scheiding Kosten mediation scheiding

Gevolgen van mediation

De keuze voor mediation heeft ook gevolgen. Een keuze voor mediation houdt immers de keuze in om verantwoordelijk te zijn. Partijen zijn zelf verantwoordelijk voor het goed beëindigen van de relatie, invulling te geven aan het voortgezet ouderschap en het tot stand brengen van een goede regeling (financieel en voor de kinderen). Uiteraard adviseert en begeleidt een mediator het traject, maar uiteindelijk moeten partijen samen een regeling treffen en is er geen rechter die de knoop doorhakt. Het is vaak nodig om de communicatie te herstellen.

Bovendien is er is moed voor nodig om te kijken naar het eigen aandeel in het conflict, om de schouders eronder te zetten, dingen uit te zoeken die nodig zijn om tot een goede regeling te komen en om daar waar er kinderen bij betrokken zijn goede keuzes voor hen te maken en daarmee misschien niet voor het eigen belang te kiezen.

Een mediationtraject is dus niet altijd de makkelijkste weg, maar de ervaring leert dat mediation doorgaans wel leidt tot de meest duurzame en toekomstbestendige oplossing. Dat is toch waar het uiteindelijk om draait? Er voor zorgen dat je elkaar een nieuwe toekomst zonder onderlinge conflicten gunt. Niet alleen de partners hebben hier baat bij, maar met name ook de kinderen. Zij kunnen onbelast contact blijven onderhouden met beide ouders en dat komt de ontwikkeling van de kinderen ten goede en beperkt de mogelijk beschadigende effecten van een scheiding tot het minimum. Heb je kinderen en twijfel je tussen wel of geen mediation, lees dan snel verder.

Mediation en kinderen

Aangezien niet alleen ouders scheiden, maar kinderen samen met de ouders ‘mee-scheiden’ bieden wij de betrokken kinderen gedurende het mediationtraject ook de mogelijkheid een afzonderlijk gesprek met de mediator te hebben. De ervaring leert dat een gesprek met de betrokken mediator kinderen kan helpen bij het verwerken van de (echt)scheiding van ouders. Aangezien het belang van het kind bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators altijd bovenaan staat, brengen wij voor een gesprek met het kind/de kinderen geen kosten in rekening.

Uit elkaar met kind

Mediation in de avonduren

Aangezien een (echt)scheiding doorgaans veel tijd en energie in beslag neemt en een werkgever niet altijd begrip heeft voor het opnemen van vrije uren in het kader van de scheiding is het bij ons ook mogelijk om in de avonduren een afspraak te maken voor een mediationgesprek.

Maak een afspraak 

Mediation bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators

Van Nuenen Verger en Vullings advocaten heeft de benodigde kennis en ervaring in huis om u bij te kunnen staan in een (echt)scheidingsprocedure. Mr. Eefje van Nuenen-Meulesteen is tevens gespecialiseerd scheidingsmediator/bemiddelaar. Twijfel je over wel of geen mediation of wil je meer weten over mediation, neem dan contact op met Eefje. Tijdens kantooruren kunt u bellen naar het nummer: 076-20 300 10. ’s Avonds en in het weekend kunt u ons bereiken door een email te sturen naar e.vannuenen@v-advocaten.nl (ook buiten kantoortijden wordt de email regelmatig gecontroleerd).

Maak kennis met Eefje van Nuenen-Meulesteen

Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators

Bij Van Nuenen Verger en Vullings advocaten | mediators kunt u naast mediation ook terecht met al uw kwesties op het gebied van het familierecht, jeugdrecht en strafrecht. Of het nu gaat om advies, bijstand in een procedure of mediation, bij onze professionals bent u in goede handen.

Neem contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen