Welke informatie is nodig voor scheiding?

Welke informatie is nodig voor scheiding?

U en uw partner gaan uit elkaar. Nu scheiding onvermijdelijk is, wilt u (in het belang van de kinderen) de zaken zo goed mogelijk regelen en een vechtscheiding voorkomen. Welke informatie is nodig voor scheiding? Stap 1 is dat u samen op zoek gaat naar een geschikte mediator. Als u samen de scheiding wilt regelen en/of het belang van de kinderen voorop wilt stellen, is mediation de beste manier om de scheiding te regelen. U kunt ook allebei naar een eigen advocaat gaan. Onder begeleiding van twee advocaten kunnen ook goede afspraken worden gemaakt, maar twee advocaten zijn aanzienlijk duurder dan een mediator.

Advocaat of mediator?

Zoek een gespecialiseerde mediator of advocaat

Bij Van Nuenen Verger Vullings advocaten | mediators werken alleen maar gespecialiseerde advocaten en mediators. Wilt een ruimere keuze hebben in goede advocaten en mediators, dan kunt u de website van de vereniging voor familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS) raadplegen: www.verder-online.nl.

Wat doet een mediator?  Wat kost een scheidingsadvocaat?

Benodigde informatie

Indien u een mediator of advocaat opdracht hebt gegeven om uw scheiding te regelen, zal hij/zij nadere informatie willen ontvangen om u goed te kunnen begeleiden bij uw scheiding. Om een goed advies te kunnen geven, moet de advocaat of mediator onder andere weten wat er allemaal moet worden verdeeld. Welke informatie heeft uw advocaat of mediator in ieder geval nodig ? Hieronder treft u een overzicht aan van de gegevens die uw advocaat of mediator zeker nog heeft om uw (echt)scheiding te regelen:

 • Geldig legitimatiebewijs
 • Akte huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontract
 • Uittreksel geboorteakte van minderjarige kind(eren): op te vragen bij de gemeente waar het kind is geboren
 • Uittreksels huwelijksakte: op te vragen bij de gemeente waar u bent gehuwd
 • Inkomensgegevens (laatste drie loonstroken, jaaropgaven)
 • Indien u een eigen bedrijf heeft: uw laatste drie jaarstukken
 • Aangifte en aanslag inkomstenbelasting laatste jaar
 • Beschikking Belastingdienst over ontvangen toeslagen
 • Indien u een eigen woning heeft: koopakte, hypotheekakte, huidige stand van de hypotheek, spaarverzekering gekoppeld aan hypotheek en aanslag gemeentelijke belastingen
 • Indien u een huurwoning heeft: huurovereenkomst en specificatie huurlasten
 • Polisbladen en actuele waarden van kapitaal en/of levensverzekeringen
 • Overzicht en actuele stand van de schulden
 • Recente bankafschriften van alle lopende bank- en spaarrekeningen
 • Inzage in uw opgebouwde pensioenaanspraken: deze kunt u opvragen via www.mijnpensioenoverzicht.nl

Advies van mediator of advocaat

Aan de hand van deze gegevens kan uw mediator of advocaat  u nader informeren en adviseren over de wijze waarop u financieel uit elkaar kunt gaan. U krijgt te horen wat uw rechten en plichten zijn ten aanzien van bijvoorbeeld de woning, de spaartegoeden, schulden, maar ook de alimentatie kan worden berekend. Zodra u weet waar u ‘recht’ op heeft, kunt u samen afspraken maken over hoe alles wordt verdeeld en welke alimentatie er eventueel wordt betaald.

Meer over alimentatie

Afspraken vastleggen

Alle financiële afspraken die u maakt, worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Daarna kan de financiële scheiding worden afgerond. De afspraken over de kinderen worden opgenomen in een ouderschapsplan. Zodra alle afspraken zijn vastgelegd, kan de scheiding worden uitgesproken. U hoeft dan niet naar de rechtbank.

Wat is een echtscheidingsconvenant?  Wat is een ouderschapsplan?

Nog vragen?

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Of wilt u een kennismakingsgesprek inplannen met één van onze mediators of advocaten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Neem vrijblijvend contact op

mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen
Dit artikel is geschreven door:
mr. E.M.G. (Eefje) van Nuenen-Meulesteen